Manyetik Matkap nedir?

Mayıs 28, 2020

Manyetik matkap, bir elektromıknatıs veya sabit bir mıknatıs tabanına sahip olan ve metal üzerinde delik açmak için kullanılan taşınabilir bir delme makinesidir.

Manyetik matkap, bir kesme takımı parçasına ve elektromıknatısa sahip olan bir makine takımıdır ve metal üzerinde delik açmak için kullanılır. Manyetik matkaba, karot matkap ucu olarak adlandırılan kesme takımları eklenir, bu karot matkap ucu iç taraftan delik olmakla birlikte yüzeyde ve dişler üzerinde kesme kenarları bulunur.

Manyetik matkap aynı zamanda manyetik karot delme makinesi, manyetik delme makinesi veya manyetik tabanlı matkap olarak adlandırılır.

Manyetik matkap aynı zamanda Kılavuz açma (diş açma), Spiral delme, Raybalama ve Havşa açma gibi işlemler için kullanılabilir. Taşınabilir manyetik matkap, karot matkap ucu veya matkap ucu olarak adlandırılan özel bir kesme takımı yardımıyla metal üzerinde delik açar.

Geleneksel delme makinesi ve manyetik karot delme makinesi arasındaki fark:

Temel fark, geleneksel delme makinesinin aksine manyetik karot delme makinesi taşınabilir ve esnektir; bir yerden başka bir yere taşınabilir ve yatay, dikey, yanlamasına vb. şekilde sabitlenebilir. Böyle bir çalışma esnekliği, başka bir delme makinesiyle elde edilemez.

Diğer fark, karot delme makinesinin, yüzeyin tamamını değil yalnızca deliğin dış kenarını kesmesidir, bundan dolayı çok az bir malzemeyi keser, dolayısıyla daha hızlı ve daha ekonomiktir. Bu nedenle normal koşullar altında manyetik matkap, geleneksel delme makinelerinden üç veya dört kat daha hızlıdır.

Manyetik matkabın tanımı:

Taşınabilir manyetik matkaplar, Matkap tezgahı, Şanzımanlı matkap, Radyal matkap tezgahı, ve frezeleme gibi eski teknoloji metal delik açma makinelerine karşı yeni teknolojili makine ve daha hızlı çalışan bir alternatiftir.

Karot matkap uçlu (matkap uçlu) taşınabilir manyetik matkap, 12 mm çapın üzerinde delikler açar. 12 mm çapın altındaki delikler için spiral delme uçları kullanılabilir. Bu makineler için kullanılan karot matkap uçları genellikle yüksek verimli çelikten (HSS) ve  tungsten karbür uçlardan (TCT) üretilir.

Delinecek malzemenin niteliğine ve delik çapına bağlı olarak kullanıcı, HSS veya TCT karot matkap uçları kullanabilir.
Matkap uçları ile manyetik matkap, çelik, paslanmaz çelik vb. malzemeler üzerine 0,005 mm’den 0,001 mm’ye kadar doğruluk sağlar.

Taşınabilir manyetik matkap, makinenin amacına bağlı olarak farklı boyutlarda, şekillerde, tasarımlarda bulunur ve farklı elektronik cihaz ve donanıma sahiptir. Matkabın, çok yönlülüğünü güçlü elektromanyetik tabanla birleştirerek matkabın karbon çeliği (demirli metal) yüzeye yapışmasını sağlanmıştır. Yatay, dikey veya ters (baş aşağı) şekilde delme yapacak şekilde konumlandırılabilir.

Manyetik matkabın tasarımı:

Manyetik matkap, temel olarak manyetik taban, matkap standı, motor ve mil olmak üzere dört parçadan oluşur.

Manyetik Taban

Manyetik matkabın tabanında, makineyi delinecek olan parçaya kolayca tutturmak (yapıştırmak) için güçlü bir elektromıknatıs bulunur. Enerji verildiğinde mıknatıs, operatörün delinecek parçaya karşı sabit durmasını sağlamak için makinenin tabanını metal parçaya sabitleyerek delinecek parça üzerinde sabit durur. Elektro mıknatıs, makinenin sabit durmasını sağladığı, delme esnasında makinenin yerinden çıkmasını engellediği ve makinenin yüksekte, yatay veya dikey olarak kullanılmasını sağladığı için taşınabilir manyetik matkapta önemli bir yere sahiptir. Genel olarak manyetik matkap, doğrudan demirli metal üzerinde kullanılır ancak kelepçe cihazı yardımıyla paslanmaz çelik gibi demir içermeyen malzemeler üzerinde de kullanılabilir.

Matkap Standı

Matkap standı, motor ve mıknatısın elektrik düğmelerinin, mıknatıs göstergesinin ve PCB’lerin monte edildiği, manyetik matkabın ana gövdesidir. Manyetik matkabın gövdesi, motoru ve manyetik tabanını bir arada tutar. Ayrıca, besleme kolu gövdeye monte edilir. Manyetik matkabın gövdesi, motorun yukarı ve aşağı yönde besleme almak için kaymasını sağlar. Manyetik matkabın gövdesi ayrıca, makinenin kaldırılıp bir yerden başka bir yere taşınması için kol olarak da kullanılır. Gövde için kullanılan malzeme genellikle dökme demirdir.

Motor

Motor, manyetik matkabın ana bileşenidir. DC motordur. Motorun çıkış gücü, delme için gerekli olan güce bağlı olarak 800 vat – 2300 vat arasında değişiklik gösterir. Daha büyük çapta bir delik için daha fazla motor gücü gerekir. Delme ve diş açma (kılavuz açma) makineleri için kullanılan motor, saat yönünde ve saatin tersi yönde kullanılma seçeneğine sahip olmaktadır. Genel olarak, hız ve tork kontrolü için kullanılan elektronik cihazlar, motorun kendisinde bulunur.

Mandren / Endüstriyel Mil

Manyetik matkap üzerinde bulunan takım tutucu veya matkap kovanı olarak da adlandırılan mandren, motora montelidir. Karot matkap uçlarını takmak için kullanılan bir mengene türüdür. Manyetik matkaplar için endüstriyel mil (manüel sıkmalı) ve hızlı değiştirilen mandren olmak üzere iki tür mandren bulunmaktadır.  Hızlı değiştirilen mandren karot matkap uçlarını takmak için kolay ve hızlı bir seçenektir. Vidaların/çenelerin manüel olarak sıkılmasına gerek yoktur. Endüstriyel mil veya mandren tutucuları, Mors konik MT 2, MT 3, ve MT 4 gibi farklı mil tutucu tipine sahiptir. Mandren, farklı karot matkap ucu millerinin (saplar) takılmasını sağlar.

Manyetik matkabın kullanılması:

Manyetik matkap, başlıca inşaat, üretim ve ağır makine sanayi alanlarında çalışan kullanıcılar için üretilmiştir. Bu makineler, sahanın yanı sıra atölyelerde de kullanım için idealdir. Manyetik matkap, yalnızca karot matkap ucuyla delme için üretilmemiştir aynı zamanda spiral delme, raybalama, havşa açma ve diş açma (kılavuz açma) için de idealdir. Kör delikler veya çapı 12 mm’den daha düşük delikler açmadığınız sürece, karot matkap ucu ile delme, özellikle kontrollü iş yeri koşulları altında uygulama yapmıyorsanız, son derece idealdir.

Yapı çeliği üzerinde onarım veya inşa yapmak için sahada delik açmak üzere çeşitli taşınabilir manyetik matkaplar bulunmaktadır. Bu yeni, hafif makineler aynı zamanda üretim ve fabrikasyon atölyelerinde de kullanılabilir. Yatay ve dikey konumlarda kullanılabilen manyetik matkap, su altında/tehlikeli alanlarda kullanılmak için pnömatik ve hidrolik güç seçenekleriyle bulunur.

Manyetik matkabın mekanizması ve çalışması:

Manyetik matkap, normal geleneksel delme makinesi gibi çalışır, ancak avantajı, manyetik matkabın delinecek parçaya götürülmesidir. Bu avantajı, manyetik matkabı taşınabilir ve kullanışlı kılıyor. Manyetik matkap motorunun mekanizması, hız ve tork kontrollü DC motorla aynıdır. Manyetik matkabın çalışması çok basit ve kolaydır; matkap aşağıda açıklanan şekilde kullanılır,

  • Manyetik matkabı, delinecek parçanın üzerinde tutun.
  • Açılacak deliğin çapı ve delik derinliğine göre gerekli karot matkap ucunu(matkap ucu) itici pimi ile mandrene takın.
  • Manyetik matkabı deliğin açılacağı yere yerleştirin ve konumlayın.
  • Deliğin merkezini belirlemek için ayarlayın.
  • Manyetik matkabı güç kaynağına bağlayın (modele göre 230V veya 110V).
  • Makinenin dişli hızını kesme hızına göre ayarlayın.
  • Mıknatıs düğmesini açın
  • Motoru çalıştırın.
  • Yağlama tıpasını açın.
  • Delme için makineye aşağıdan besleme yapın. Bu işlem, çalışma parça üzerinde bir delik açılmasını sağlar.
  • Matkap ucunun tamamını delinecek parça üzerinde geçirin, ardından ters besleme yapın ve motoru ilk konuma getirin.
  • Plaka üzerinde kusursuz bir delik açılınca metal bir göbek (parça) düşer.

Manyetik matkabın kullanılmasıyla ilgili ayrıntılı makalemiz için BURAYA TIKLAYIN Manyetik Delme Makinelerinin Kullanılmasıyla ilgili Profesyonel Kılavuz

Manyetik Matkap Tipleri:

Matkap uçları (karot matkap uçları), spiral delme uçlarıdiş açma takımları, rayba ve havşa açma gibi farklı kesme takımları kullanan çeşitli manyetik matkaplar vardır. Manyetik matkaplar, çelikte 130 mm çapa kadar delik ve M42 diş açmak için kullanılan çok yönlü makinelerdir. MAB 1300 olarak adlandırılan 130 mm çapa kadar karot delme yapabilen en güçlü karot matkap, şirketimiz tarafından üretilmektedir. Bu makine MAB 1300V model adıyla otomatik besleme seçeneğine sahip, dünyanın en güçlü manyetik delme makinesidir.

Kullanım, tahrik, boyut, besleme, çalışma vb. özelliklere göre farklı manyetik matkap tipleri ve modelleri bulunmaktadır. En çok talep edilen modellerden bazıları aşağıda verilmiştir.

Hafif manyetik matkap:

Hafif tipte manyetik matkaplar, elektrik direği, baz istasyonu, televizyon kulesi, köprüler gibi makinenin taşınması gereken alanlarda kullanılırken ağırlığın çok önemli olduğu konumlarda kullanılmaktadır. Hafif model manyetik matkap modelleri MAB 100K olarak adlandırılır.

Otomatik ve yarı otomatik beslemeleri manyetik matkap:

Tam ve yarı otomatik beslemeye sahip manyetik matkaplar bugünlerde çok yaygın kullanılmaktadır. Bu makineler, zaman ve enerjiden tasarruf edilmesine yardımcı olur ve daha fazla üretim sağlar. Tam otomatik delme makineleri modellerimiz AutoMAB 350 ve AutoMAB 450’dir ve değişken manyetik delme makinelerimiz MAB 825V/MAB 845V ve MAB 1300V’dir.

Pnömatik manyetik matkap:

Pnömatik karot delme makineleri, özellikle elektrikten dolayı yangın tehlikesinin olduğu yerlerde kullanılır. Bu model, daha çok güvenlik amacıyla kullanılır. Motor, pnömatik araçla tahrik edilir ve mıknatıs, elektro mıknatıs yerine kalıcı mıknatıstır. Pnömatik mıknatıs matkap modelimiz AirMAB 5000’dir.

Ray karot delme makineleri:

Özel olarak üretilen bu ray karot delme makineleri, demiryollarında delik açmak için en iyi seçenektir. Bu makineler, ray üzerine sabitlenmek için mıknatıs yerine özel kelepçelere sahiptir. Ray delme modelleri, elektrik tahrikli olarak RailMAB 915 ve benzin tahrikli olarak RailMAB 965 adlarıyla bulunur.

Yatay manyetik matkap:

Konik dişli yatay manyetik matkaplar, özellikle en kısıtlı delme koşullarında kullanılır. Yatay kompakt manyetik delme makinemizin modeli MAB 155’tir.

Manyetik delme ve frezeleme makinesi:

Yenilikçi manyetik tabanlı delme ve frezeleme makinesi, taşınabilir frezeleme makinesi olarak adlandırılmaktadır. Bu makine, hafif frezeleme, delme, havşa açma ve raybalama için kullanılır. Bu makine çapraz tabla tabanına sahiptir. Bu taşınabilir frezeleme makinesinin modeli MAB 825 KTS’dir.

Manyetik matkap uygulamaları:

Taşınabilir delme makineleri veya manyetik matkaplar, birçok alanda kullanılır,

  • Köprü inşası
  • Mühendislik Aşaması Önceden Gerçekleştirilmiş Bina (PEB)
  • Ağır mühendislik şirketleri
  • Üretim sektörleri
  • Fabrikasyon sektörü
  • Kazan üretimi
  • Ray delme
  • Vagon üretimi
  • Rüzgar türbini üretimi
  • Otomotiv sektörleri
  • Kule ve direk yapımı

Manyetik matkabın geleneksel matkaba karşı avantajları:

Makinenin çalışılacak parçaya getirilmesi!

Yapı çeliği üzerinde onarım veya inşa yapmak için sahada delik açmak üzere çeşitli taşınabilir manyetik matkaplar bulunmaktadır. Bu yeni, hafif makineler aynı zamanda üretim ve fabrikasyon atölyelerinde de kullanılabilir. Yatay ve dikey konumlarda kullanılabilen bir manyetik matkap, su altında/tehlikeli alanlarda kullanılmak için pnömatik ve hidrolik güç seçenekleriyle bulunur.

Manyetik matkap, geleneksel matkaba göre 2 ila 4 kat daha hızlıdır. Spiral matkap uçlarının tek noktalı kesme şeklinden dolayı, delik açma işlemi, daha yüksek beygir gücüne sahip bir makine gerektirir; bu makine genellikle geleneksel olarak dikey bir şekilde yapılandırılan ve daha az taşınabilir olan büyük, tezgaha monte edilen bir makinedir. Deliğin daha büyük olması halinde, malzemeyi delmek için daha fazla zaman ve beygir gücü gerekir. Ancak, karot matkap uçlarının (matkap uçları) birden noktalı kesme şekli sayesinde, manyetik matkapla yapılan karot delme, daha düşük beygir gücü tüketimi ile daha yüksek besleme oranıyla kesme yapar, böylece daha küçük makinelerde çalışırlar ve 2 ile 4 kat daha hızlı delme yaparlar.

Karot delmenin bir diğer yararı, iş tamamlandıktan sonra temizleme ve yeniden kullanımdır. Spiral delme esnasında, birçok keskin talaş, yağa karışır. İkisinin çevresel ve geri dönüşüm amacıyla ayrılması, zordur ve daha fazla zaman ve maliyet gerektirir. Manyetik matkap uçlarının hurdaları, az miktarda atık ve katı külçeden oluşur. Metalin katı parçasının ayrılması daha kolaydır ve hurdayı geri satarken daha fazla kar sağlar.

  • İki ila dört kat daha hızlı delik açma
  • Zaman tasarrufu sağlar
  • Matkap uçları daha uzun süre dayandığı için para tasarrufu sağlar
  • Delme esnasında daha az malzeme atığı
  • Taşınabilir makineler
  • Makinelerin çalışma parçasına götürülmesi
  • Yatay, Dikey, Çapraz, Sağ-sola delme
  • Daha az ses
  • Çevre dostu
  • Taşınması kolay
  • Ekonomik
  • Güçlü
  • Daha az bakım